Στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στη Σόφια λειτουργεί Αγγλόφωνο τμήμα για την απόκτηση πτυχίου στην Κτηνιατρικη
Κτηνιατρική στη Βουλγαρία
Κτηνιατρική στη Σόφια
University of Forestry Veterinary Medicine in Sofia
University of Veterinary Medicine Bulgaria
University of Veterinary Medicine Bulgaria
Το Πανεπιστήμιο Δασοπονίας και Κτηνιατρικής της Σόφιας
Το Κέντρο σπουδών Universal είναι αντιπρόσωπος του Πανεπιστημίου για το Αγγλόφωνο τμήμα Κτηνιατρικής
Το πτυχίο στην Κτηνιατρικη
Το επάγγελμα του Κτηνίατρου είναι από τα πλέον αποδοτικά επαγγέλματα του κόσμου.Ο κτηνίατρος είναι απαραίτητος για τα μικρά ζώα, για τα κατοικίδια ζώα, αλλά και για τα μεγάλα ζώα μεγάλων κτηνοτροφικών και παραγωγικών μονάδων. Ο δημόσιος τομέας, όπως για παράδειγμα οι Νομαρχίες προσλαμβάνουν Κτηνίατρους σε ελεγκτικές υπηρεσίες. Ο προσωπικός Κτηνίατρος είναι σαν τον προσωπικό γιατρό για κατοικίδια ζώα- συντρόφους και για τα ζώα φύλακες. Ο κτηνίατρος είναι γιατρός, έχει τις ίδιες ακριβώς ευθύνες με ένα γιατρό και αμείβεται συνήθως όσο και ένας γιατρός, είτε εργάζεται στο ιδιωτικό του ιατρείο, είτε εργάζεται σε κλινική. Οι επαγγελματικές δυνατότητες του Κτηνίατρου είναι απεριόριστες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα κριτήρια εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής πολλές φορές είναι αυστηρότερα από τα κριτήρια εισαγωγής για τους γιατρούς. Η επαγγελματική αποκατασταση ενός Κτηνίατρου είναι κατά βάση εξασφαλισμένη.
Το Πανεπιστήμιο Δασοπονίας και Κτηνιατρικής της Σόφιας
Το Πανεπιστήμιο Δασοπονίας, (LTU) με έδρα τη Σόφια, είναι ένα κρατικό Πανεπιστήμιο με έξι σχολές με συνολικά 30 τμήματα. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πανεπιστημιακή γειτονιά της Σόφιας, κοντά στο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας. Για περισσότερα από 80 χρόνια το Πανεπιστήμιο Δασοπονίας είναι το μόνο πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία που παρέχει εκπαίδευση στη δασοκομία, δασική βιομηχανία και την αρχιτεκτονική τοπίου. Στη δεκαετία του 1990 το φάσμα των επιστημονικών πεδίων επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την Κτηνιατρική, οικολογία, γεωπονία, και διοίκηση επιχειρήσεων.
Πτυχίο Κτηνιατρικής στη Σόφια στα Αγγλικά
Η Κτηνιατρικη Σχολή βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου (κτίριο Α).
Η Κτηνιατρική Σχολή ιδρύθηκε το 1994.
Οι σπουδές διαρκούν 5 χρόνια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα επιπλέον εξάμηνο είναι απαραίτητο για την πρακτική άσκηση
Οι φοιτητές του Αγγλόφωνου Προγράμματος ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με την οδηγία 36 / 2005 ΕΚ.
Η εκπαίδευση γίνεται από καθηγητές της Σχολής, με άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και εκπαιδευτές από άλλα πανεπιστήμια και ιδρύματα της Βουλγαρίας.
Δίδακτρα: 4500 ευρώ .
Τα δίδακτρα πληρώνονται σε δύο δόσεις, στην αρχή κάθε εξαμήνου
Η κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου είναι αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ , όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ.
Οι σπουδές στη Σόφια
Η Σόφια απέχει από την Αθήνα 50 λεπτά με το αεροπλάνο και 7 ώρες οδικώς. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει μόνο 3 ώρες οδικώς.
Τα ενοίκια είναι εξαιρετικά χαμηλά σχετικά με την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές Πανεπιστημιουπόλεις.
Το κόστος ζωής είναι χαμηλό, σε αντίθεση με το επίπεδο ζωής που είναι πολύ υψηλό. Η πόλη έχει άριστες υποδομές και προσφέρει στον φοιτητή ευχάριστη διαμονή και πολύπλευρη ψυχαγωγία.
Στη Σόφια μπορεί να βρει κανείς ένα τρόπο ζωής που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Δυνατότητες εργασίας του κτηνίατρου
Παρακάτω αναφέρονται οι δυνατότητες εργασίας του κτηνίατρου όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας www.vet.uth.gr και του ιστότοπου www.diagnovet.gr
Οι κτηνίατροι στην Ελλάδα εργάζονται στον Δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πλειονότητα αυτών απασχολείται στην κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. ''Ενας σημαντικός και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κτηνιάτρων ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας ιατρείο, εργαστήριο ή φαρμακείο κτηνιατρικών φαρμάκων. Άλλοι κτηνίατροι εργάζονται στα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ της χώρας, σε βιομηχανίες ή εμπορικές εταιρείες κτηνιατρικών προϊόντων, σε βιομηχανίες τροφίμων, σε κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές ή ιχθυοκομικές επιχειρήσεις, στον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, στο Κτηνιατρικό Τμήμα του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αστυκτηνιατρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων στην Ελλάδα καθορίζονται από το ΠΔ 344/2000, ασκούνται δε ειδικότερα όπως περιγράφεται παρακάτω. Το ίδιο ΠΔ καθορίζει και τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση κτηνιάτρων.
• Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζωικής ή μικτής παραγωγής, σε γεωργοκτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές βιομηχανίες, τράπεζες, εταιρείες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Στην πρόληψη και καταπολέμηση των οποιασδήποτε αιτιολογίας νοσημάτων των θηλαστικών ζώων, πτηνών, ιχθύων, λοιπών υδρόβιων σπονδυλωτών, ωφελίμων εντόμων, καθώς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παραπάνω ειδών.
• Στην ίδρυση και λειτουργία ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων μικρών και μεγάλων ζώων, αγρίων ζώων και πτηνών, καθώς και κτηνιατρικών μικροβιολογικών, βιοχημικών, παθολογοανατομικών και ιστολογικών εργαστηρίων.
• Σε κτηνιατρικές πράξεις, επεμβάσεις, κτηνιατροδικαστικές εκθέσεις, πιστοποιήσεις θανάτου ζώων ανεξαρτήτως αιτίας, καθώς και έκδοση κτηνιατρικών γνωματεύσεων και βεβαιώσεων.
• Στην ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων ζωικής προελεύσεως.
• Στο σχεδιασμό και εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας των τροφίμων στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, στις βιομηχανίες παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης.
• Στον προγραμματισμό, έλεγχο και εκτέλεση της τεχνητής σπερματέγχυσης.
• Στην εφαρμογή, εκτέλεση και έλεγχο της μετεμφύτευσης γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα.
• Στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, εμπορία και διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων, βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ή άλλων φαρμακευτικών ουσιών για κτηνιατρική χρήση.
• Στη χορήγηση κτηνιατρικών συνταγών, απαραίτητων για την εμπορία, διάθεση και χρήση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
• Στην ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρικών φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.
• Στην παραγωγή, εμπορία, διάθεση, έλεγχο και τυποποίηση ζωοτροφών, συμπυκνωμάτων, προσθετικών, καθώς και κτηνοτροφικών μηχανημάτων, εργαλείων και σκευών.
• Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
• Σε δραστηριότητες ζωικής φύσης και των προϊόντων της.
• Σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα, εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και εκτροφεία θηραμάτων.
• Στην παραγωγή, επιλογή και εμπορία ζωικού αναπαραγωγικού υλικού.
• Στη διαλογή, επεξεργασία, τυποποίηση και βιομηχανική επεξεργασία, ζωικών και αλιευτικών προϊόντων, πρωτογενών και δευτερογενών, στον ποιοτικό, τεχνολογικό και υγειονομικό έλεγχό τους, καθώς και στη διατήρηση, διακίνηση και διαφήμιση αυτών.
• Στην οργάνωση και λειτουργία ζωαγορών, σφαγείων, κρεαταγορών, ιχθυοσκαλών, ψυκτικών χώρων και λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής και εμπορίας ζωικών προϊόντων.
• Στη σύνταξη μελετών για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων παραγωγής και εμπορίας ζωικών προϊόντων.
• Σε δραστηριότητες σχετικές με την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος.
• Σε συγκεντρώσεις κτηνοτροφικών προϊόντων.
• Σε συστηματικές απεντομώσεις και απολυμάνσεις χώρων και πλοίων.
• Σε εργασίες σχετικές με την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και της ζωικής παραγωγής.
• Στην παροχή γνωμοδοτήσεων σε ινστιτούτα και οργανώσεις καταναλωτών.
• Στην ίδρυση μονάδων εκτροφής πειραματόζωων.
• Σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιχθυογενετικού υλικού και στην παραγωγή, τυποποίηση και έλεγχο ιχθυοτροφών.
• Στην ανάπτυξη προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, για την οργάνωση, διαχείριση και έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
• Στον έλεγχο υπολειμμάτων από τη χρήση κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών σε προϊόντα και στο περιβάλλον.
• Στην πιστοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.
• Στη συλλογή, αξιολόγηση, συντήρηση, πιστοποίηση και χρησιμοποίηση γενετικών πόρων.
• Στην παρακολούθηση των παραγωγικών διαδικασιών στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση πιστοποιητικών ολικής ποιότητας.
• Στον τεχνολογικό και περιβαλλοντολογικό έλεγχο στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου