Ιατρική - Οδοντιατρική στη Μεγάλη Βρετανία

Προοπτικές ενός απόφοιτου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου στην Αγγλία 
Η Μεγάλη Βρετανία έχει ανάγκη από Ιατρικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Ιατρεία. Δεκάδες καταχωρίσεις σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες αναφέρουν « ζητούνται Ιατροί ή Οδοντίατροι για εργασία στη Μεγάλη Βρετανία»
Στην ιστοσελίδα των Κρατικών υπηρεσιών Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, καθημερινά ανεβαίνουν δεκάδες νέες προκηρύξεις για θέσεις Ιατρών http://www.jobs.nhs.uk/
Αλλαγή στα Δίδακτρα στα Πανεπιστήμια στην Αγγλία
Τα Πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι από το Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 τριπλασίασαν τα δίδακτρα που χρεώνουν στους Βρετανούς αλλά και στους Ευρωπαίους Φοιτητές. Τα δίδακτρα για όλες τις Σχολές φτάνουν περίπου τις 9000 λίρες το χρόνο. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό για τους υποψήφιους Έλληνες φοιτητές .
Μέχρι το 2011 τα Πανεπιστήμια προτιμούσαν τους φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι Ευρωπαίοι πλήρωναν πολύ χαμηλά δίδακτρα.
Τώρα δεν έχουν λόγο τα Πανεπιστήμια να προτιμούν τους υποψηφίους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ( overseas ) έναντι των Ευρωπαίων. Οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα πληρώνουν πλέον υψηλά δίδακτρα στα Πανεπιστήμια.
Δάνειο
Τα Πανεπιστήμια θα πάρουν τα δίδακτρα για κάθε φοιτητή μέσω ενός μηχανισμού δανειοδότησης των φοιτητών. Τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές πληρώνονται στο Πανεπιστήμιο απ' ευθείας από μια τράπεζα φοιτητικής δανειοδότησης . Ο φοιτητής κάνει μια αίτηση σε μια υπηρεσία στην Αγγλία (σας βοηθάμε εμείς στη διαδικασία αυτή) και παίρνει ένα δάνειο για τις σπουδές του. Το δάνειο αυτό είναι άτοκο και αρχίζει να αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής αποφοιτήσει από την Σχολή, δηλαδή μετά από 5-6 χρόνια.
Τρόπος αποπληρωμής του δανείου
Όταν ο πρώην φοιτητής και νυν επαγγελματίας δηλώσει στην φορολογική του δήλωση πάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο, δηλαδή περίπου 26.000 ευρώ το χρόνο, τότε αρχίζει η αποπληρωμή. Τότε θα δώσει 9% πάνω από το όριο των 21.000 ευρώ.
Αν δηλαδή δηλώσει 22.000 λίρες το χρόνο τότε θα δώσει μια δόση αποπληρωμής 90 λιρών το χρόνο, δηλαδή περίπου 10 ευρώ το μήνα.
Ασήμαντο ποσό για κάποιον που δηλώνει εισόδημα 27.000 ευρώ το χρόνο !!!!!!
Και το σπουδαιότερο: Αν περάσουν 30 χρόνια από τον Απρίλιο του έτους που αποφοιτήσατε και δεν έχει αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου, τότε το δάνειο παραγράφεται.
Οι σπουδές στην Αγγλία πλέον είναι σχεδόν ( για να μην πούμε ΕΝΤΕΛΩΣ ) ΔΩΡΕΑΝ.
Τρόπος εισαγωγής στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή στην Αγγλία - Μεγάλη Βρετανία
Όλες οι Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων στη Μεγάλη Βρετανία ζητούν πλέον για εισαγωγή το τεστ ukcat .
Ούτε ένα άριστο Απολυτήριο, ούτε τα A level , ούτε το International Baccalaureate ( IB ) με όσο υψηλό score και να είναι, αρκούν για να γίνει κάποιος δεκτός στην Ιατρική ή Οδοντιατρική Σχολή στην Αγγλία ή στη Σκωτία και γενικά σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Αν επισκεφτεί κάποιος την επίσημη ιστοσελίδα για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας www.ucas.ac.uk θα το διαπιστώσει αμέσως.
Η τελευταία ημερομηνία για να κάνει κάποιος αίτηση στην Ιατρική ή Οδοντιατρική στα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας είναι 15 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους. Δηλαδή αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει σπουδές Οδοντιατρικής τον Σεπτέμβριο του 2013, η αίτηση γίνεται τον Οκτώβριο του 2012.
Το τεστ ukcat δίνεται κάθε χρόνο περίπου στις αρχές Οκτωβρίου (2012) και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται αμέσως.
Όλες οι αιτήσεις στέλνονται μέσω Ucas , και μπορεί να επιλέξει κάποιος 4 Πανεπιστήμια με ειδικότητα Ιατρικής ή Οδοντιατρικής. Υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσει κάποιος και πέμπτο Πανεπιστήμιο, όμως όχι ειδικότητα Ιατρικής ( π.χ. Βιολογία )
Για να γίνει ένας υποψήφιος δεκτός στην Ιατρική ή Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας, είναι απαραίτητη η συνέντευξη.
Η συνέντευξη γίνεται στο Πανεπιστήμιο ενώπιον τριμελούς επιτροπής καθηγητών, συνήθως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο ( 2013) .
Για να καλέσουν όμως σε συνέντευξη έναν υποψήφιο πρέπει να τον έχουν επιλέξει μεταξύ άλλων υποψηφίων που έστειλαν αίτηση.
Τα απαραίτητα κριτήρια που πρέπει να πληροί o υποψήφιος είναι :
1. Απολυτήριο μεγαλύτερο από 18.5-19
2. IELTS τεστ μεγαλύτερο από 7.5 (πληροφορίες στο www.britishcouncil.gr)
3. Ukcat με score όσο το δυνατόν υψηλότερο. Οι ενότητες που εξετάζονται είναι:
Verbal Reasoning , Quantitative Reasoning , Abstract Reasoning , Decision Analysis
Συνολικός βαθμός κάτω από 2000 ή βαθμός χαμηλότερος από 450 σε μια από τις παραπάνω ενότητες, είναι πολύ χαμηλός και η αίτηση δεν εξετάζεται από τα Πανεπιστήμια.
Ένας καλός βαθμός είναι πάνω από 600 ή 700 σε όλες τις ενότητες. Όμως επειδή δεν έχουν συνήθως όριο τα Πανεπιστήμια, επιλέγουν αυτόν που έχει υψηλότερο score
4. Ένα προπαρασκευαστικό έτος μετά από την αποφοίτηση από το Λύκειο.
5. Επιτυχία στη συνέντευξη
Διαδικασία
Στο τέλος Ιουνίου του προηγούμενου έτους (π.χ. 2012), ορίζεται συνέντευξη μέσω skype με το προϊατρικό τμήμα στην Αγγλία. Αν επιλεγεί εισάγεται στο προϊατρικό τμήμα, διαφορετικά εισάγεται στο foundation και την επόμενη χρονιά παρακολουθεί το προϊατρικό ( premedical or predental ) τμήμα.
Από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (2012) έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους (2013) ο υποψήφιος παρακολουθεί στην Αγγλία ένα προϊατρικό πρόγραμμα.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς (2012) δίνει το ukcat.
Το προϊατρικό αυτό πρόγραμμα έχει δίδακτρα 12.000 λίρες συν τους φόρους και επιδοτείται κατά 50% .
Όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο είναι 9.000 λίρες το χρόνο και επιδοτούνται 100 % , δηλαδή τα δίδακτρα πληρώνονται εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο από την student loan company.
Όμως στη Μεγάλη Βρετανία οι Σπουδές Ιατρικής και Οδοντιατρικής διαρκούν μόνο 5 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνει χρόνια ο υποψήφιος επειδή παρακολούθησε το προϊατρικό τμήμα.
Όταν ολοκληρώσει επιτυχώς το προ-ιατρικό έτος, τότε του απονέμεται ένα πτυχίο-βεβαίωση ετήσιας διάρκειας (Certificate of Higher Education ) από Πανεπιστήμιο της Αγγλίας.
Τα μαθήματα του προϊατρικού έτους γίνονται στις αίθουσες διδασκαλίες του University of London
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου